Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. přesnídávka 17 .08. 2020 polévka Polévka brokolicová oběd 1 Vepřové rizoto sypané sýrem,červená řepa oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 18 .08. 2020 polévka Hovězí vývar,vločky oběd 1 Kuře na paprice s těstovinou,ovoce oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 19 .08. 2020 polévka Polévka bramborová oběd 1 České buchty s tvarohem a povidly oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 20 .08. 2020 polévka Polévka hovězí vývar s kus kusem oběd 1 Hamburská pečeně s houskovým knedlíkem oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 21 .08. 2020 polévka Polévka z červené čočky oběd 1 Květákovo sýrová placička s bramborem,okurkový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 24 .08. 2020 polévka Špenátová s vejci oběd 1 Kuřecí stripsy s bramborem,rajčatový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 25 .08. 2020 polévka Polévka hovězí vývar s masem,vlasové nudle oběd 1 Rozlítaný ptáček s dušenou rýží,ovoce oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 26 .08. 2020 polévka Polévka zelná oběd 1 Zapečené flíčky s uzeným masem,kyselá okurka oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 27 .08. 2020 polévka Polévka hovězí vývar kroupy oběd 1 Hovězí guláš s houskovým knedlíkem oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 28 .08. 2020 polévka Polévka zeleninová oběd 1 Čevabčiči s bramborem,zeleninová obloha oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce