Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
11 .12. 2023 2 polévka Slepičí s kapáním 2 oběd 1 Znojemská hovězí pečeně, houskový knedlík, jablíčko 2 oběd 2 X 12 .12. 2023 2 polévka Cibulová se sýrem 2 oběd 1 Kuličky z mletého masa Mazel, bramborová kaše, červená řepa 2 oběd 2 Vepřová játra na cibulce, dušená rýže 13 .12. 2023 2 polévka Hovězí vývar s játrovou rýží 2 oběd 1 Krůtí maso po Srbsku, tagiatelle, smetanový dezert 2 oběd 2 X 14 .12. 2023 2 polévka Špenátová s vejci 2 oběd 1 Rybí prsty s bramborem, okurkový salát 2 oběd 2 Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou 15 .12. 2023 2 polévka Čočková 2 oběd 1 Vepřový guláš s dušenou rýží, ovoce 2 oběd 2 X 18 .12. 2023 2 polévka Zeleninová s červenou čočkou 2 oběd 1 Dukátové buchtičky se šodó,ovoce 2 oběd 2 Smažený sýr s bramborem, dresing 19 .12. 2023 2 polévka Rybí s opečenou houskou 2 oběd 1 Čevabčiči s bramborem, zeleninová obloha 2 oběd 2 X 20 .12. 2023 2 polévka Skotská 2 oběd 1 Námořnické maso (hovězí) s dušenou rýží, ovoce 2 oběd 2 Zapečené těstoviny s brokolicí, šunkou a sýrem, zeleninový salát 21 .12. 2023 2 polévka Hovězí vývar s drobením 2 oběd 1 Vepřová pečeně s bramborovým knedlíkem, zelí 2 oběd 2 X 22 .12. 2023 2 polévka Květáková s vejci 2 oběd 1 Kuřecí maso na paprice, mašličky 2 oběd 2 X

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce