Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
28 .09. 2021 oběd 1 S V Á T E K 29 .09. 2021 polévka Brokolicový krém s krutonky oběd 1 Čevabčiči s bramborem, zeleninová obloha oběd 2 X 30 .09. 2021 polévka Hovězí vývar s nudlemi oběd 1 Rozlítaný ptáček s dušenou rýží jablko oběd 2 X 01 .10. 2021 polévka Kmínová s vejci oběd 1 Moravská kýta uzená, bramborový knedlík, červené zelí oběd 2 X 04 .10. 2021 polévka Kedlubnová oběd 1 Čočka, vejce vařené, okurka banán oběd 2 Fleky po kaplicku, rajčátko banán 05 .10. 2021 polévka Skotská oběd 1 Segedínský guláš, houskový knedlík oběd 2 X 06 .10. 2021 polévka Cibulová se sýrem oběd 1 Kuřecí stehno pečené, brambor, kompot oběd 2 X 07 .10. 2021 polévka Bramborová polévka oběd 1 Dukátové buchtičky se šodó, kiwi oběd 2 Smažený sýr s bramborem, červená řepa, kiwi 08 .10. 2021 polévka Hovězí vývar s masovou zavářkou oběd 1 Znojemská hovězí pečeně s dušenou rýží oběd 2 X 11 .10. 2021 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 12 .10. 2021 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce