Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. Chléb s ramou,sýr tavený,mléko 16 .09. 2019 polévka Polévka mrkvová oběd 1 Čevabčiči s bramborem,zeleninová obloha oběd 2 oběd 2 svačina Houska s máslem,jahodová marmeláda,bílá káva přesnídáv. Chléb slunečnicový,flora,vejce vařené na tvrdo,mléko,ředkvičky 17 .09. 2019 polévka Polévka hovězí vývar s kapáním oběd 1 Vepřová pečeně s bramborovým knedlíkem,zelí oběd 2 oběd 2 svačina Pomazánka z rybího filé,chléb,čaj,okurka přesnídáv. Banketka s ramou,broskvička,čaj 18 .09. 2019 polévka Polévka rybí s opečenou houskou oběd 1 Masová směs s dušenou rýží oběd 2 Těstovinový salát s tunákem a zeleninou svačina Šunková pěna,chléb,rajče,sirup přesnídáv. Řecký ovocný jogurt 19 .09. 2019 polévka Polévka květáková oběd 1 Čočka na kyselo s vařeným vejcem,okurka smetanový jogurt oběd 2 Zapečená brokolice se sýrem,vařený brambor,míchaný salát svačina Pomazánka z krůtích prsíček,chléb,čaj,rajčátko přesnídáv. Pomazánka s tvarohem a pažitkou,banketka 20 .09. 2019 polévka Polévka hovězí s masem a nudlemi oběd 1 Znojemská hovězí pečeně s houskovým knedlíkem oběd 2 Kuskusito s krůtím masem a zeleninou,sypané sýrem svačina Ovocná mísa,chléb s máslem,mléko přesnídáv. přesnídávka 23 .09. 2019 polévka Polévka z míchané zeleniny oběd 1 Smažená rybí treska s bramborovou kaší,okurkový salát oběd 2 Krůtí játra na cibulce s dušenou rýží svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 24 .09. 2019 polévka Česnečka s opečeným chlebem oběd 1 Bolońské špagety sypané sýrem oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 25 .09. 2019 polévka Polévka čočková oběd 1 Kuřecí maso na žampionech s rýží jablíčko oběd 2 Smažený hermelínek s bramborem,zelenina svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 26 .09. 2019 polévka Polévka hovězí vývar s bulgurem oběd 1 Segedínský guláš s houskovým kedlíkem oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 27 .09. 2019 polévka Polévka cibulová oběd 1 Bramborové šišky s mákem oběd 2 Tatranský vepřový kotlet s bramborem svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 30 .09. 2019 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce