Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. Chléb s ramou,1/4 jablíčka,mléko 20 .01. 2020 polévka Polévka bramborová oběd 1 Bavorské vdolečky parádou banán oběd 2 oběd 2 svačina Rohlík s dětskou šunkou,mrkvička,čaj přesnídáv. jogurt 21 .01. 2020 polévka Polévka vývar s bulgurem oběd 1 Rozlítaný ptáček s dušenou rýží oběd 2 oběd 2 svačina Pomazánka z tresčích jater,chléb,sirup,kapie přesnídáv. Houska s máslem,sýr tavený,kakao,rajčátko 22 .01. 2020 polévka Polévka italská s tarhońou oběd 1 Smažený květák s bramborem,míchaný salát oběd 2 Sýrová pizza svačina Pomazánka z pečených krůtích prsíček,chléb,okurka přesnídáv. Medové máslo,mléko,houska mandarinka 23 .01. 2020 polévka Polévka slepičí s rýží oběd 1 Čufty v rajské omáčce s houskovým knedlíkem oběd 2 Koprová omáčka,vejce vařené,houskový knedlík svačina Pomazánkové máslo s pažitkou,banketka,kedlubínek přesnídáv. Vaječná pomazánka,slunečnicový chléb,rajče,čaj 24 .01. 2020 polévka Polévka z míchaných luštěnin oběd 1 Pečené kuřecí stehýnko s bramborem,zeleninová bloha mandarinka oběd 2 oběd 2 svačina Uzený plátkový sýr,corny rohlík,kakao,zeleninka přesnídáv. přesnídávka 27 .01. 2020 polévka Polévka zelná oběd 1 Zapečené flíčky s uzeným masem,zeleninový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 28 .01. 2020 polévka Polévka skotská oběd 1 Krůtí maso na paprice s dušenou rýží oběd 2 Přírodní kotlet,štouchané brambory svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 29 .01. 2020 polévka Polévka čočková oběd 1 Plněná treska se sýrem,bramborová kaše,rajčátko oběd 2 Thilápie se smetanovým přelivem,zeleninový kuskus svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 30 .01. 2020 polévka Polévka kuřecí s květákem a brokolicí oběd 1 Vepřové pečeně na houbách s houskovým knedlíkem jablíčko oběd 2 Lasaně s mletým masem,rajčaty a sýrem svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 31 .01. 2020 polévka Polévka hovězí vývar,nudle oběd 1 Hovězí vařené maso s bramborem,dušená mrkev oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce