Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. Mřížkový koláč,bílá káva 25 .02. 2020 polévka Hovězí vývar s bulgurem oběd 1 Hovězí svíčková pečeně s houskovým knedlíkem pomeranč oběd 2 oběd 2 svačina Pomazánka masová,chléb,ředkvičky,čaj přesnídáv. Banketka s máslem,zeleninový talíř,mléko 26 .02. 2020 polévka Polévka frankfurtská oběd 1 Čočka na kyselo,vejce vařené,kyselá okurka vanilko-čokoládový termix oběd 2 Halušky se slaninou a kysaným zelím vanilko-čokoládový termix svačina Corny rohlík s taveným sýrem,okurka,sirup přesnídáv. Tvarohová pomazánka s pažitkou,chléb,kapie 27 .02. 2020 polévka Polévka kmínová s vejci oběd 1 Kuřecí perkelt s těstovinou jablíčko oběd 2 Zapečená brokolice se sýrem a smetanou,brambory,rajčatový salát jablíčko svačina Pomazánka z kuřecího masíčka,houska,rajčátko,kakao přesnídáv. Termix čoko-vanilka s banketkou 28 .02. 2020 polévka Polévka rybí s opečenou houskou oběd 1 Čevabčiči s bramborem,hořčicí a zeleninovou oblohou oběd 2 oběd 2 svačina Chléb slunečnicový s máslem,plátek šunky,jablíčko,mléko přesnídáv. přesnídávka 02 .03. 2020 polévka Polévka selská oběd 1 Květákovo sýrové placičky s bramborem,drezing (bezmasé) jablíčko oběd 2 Fazolový salát s banketkou (bezmasé) jablíčko svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 03 .03. 2020 polévka Hovězí vývar kroupy oběd 1 Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem,špenát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 04 .03. 2020 polévka Čočková oběd 1 Treska v sezamovém obalu s bramborovou kaší,mrkvový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 05 .03. 2020 polévka Slepičí vývar se strouháním oběd 1 Vepřové maso na žampionech s dušenou rýží oběd 2 Vepřová panenka se slaninou a kuskusem svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 06 .03. 2020 polévka Cibulová se sýrem oběd 1 Kuřecí stehno po madarsku s těstovinou oběd 2 Žemlovka s jablky svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 09 .03. 2020 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 10 .03. 2020 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce