Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
24 .01. 2022 polévka Pórková oběd 1 Drůbeží játra na cibulce s dušenou rýží oběd 2 Salát s trhaným masem,marinovanou řepou a nivou,lupicorn 25 .01. 2022 polévka Česnečka s opečeným chlebem oběd 1 Kuře ala kachna, houskový knedlík s červeným zelím oběd 2 X 26 .01. 2022 polévka Z hlívy ústřičné oběd 1 Vepřový plátek na srbský způsob, brambor, hroznové víno oběd 2 X 27 .01. 2022 polévka Kmínová s opečenou houskou oběd 1 Bavorské vdolečky s parádou, mandarinka oběd 2 X 28 .01. 2022 polévka Kapustová s rýží oběd 1 Hrachová kaše s uzenou kýtou, kyselá okurka, termix oběd 2 Zapečené špagety s rajčaty a sýrem, termix 31 .01. 2022 polévka Mrkvová oběd 1 Kuřecí stripsy s bramborem, okurkový salát oběd 2 X 01 .02. 2022 polévka Slepičí vývar s nudlemi oběd 1 Hovězí plátek v rajské omáčce, houskový knedlík, mandarinka oběd 2 Hovězí plátek v koprové omáčce, houskový knedlík, mandarinka 02 .02. 2022 polévka Uzená s rýží oběd 1 Zapečené flíčky s uzeným masem, kyselá okurka oběd 2 X 03 .02. 2022 polévka Gulášová oběd 1 Rybí prsty nemleté, bramborová kaše, zelenina oběd 2 Smetanovo-houbové gnocci 04 .02. 2022 polévka Cibulová se sýrem oběd 1 Vepřové maso na paprice s dušenou rýží oběd 2 X

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce