Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. Pomazánka budapešt,chléb,kapie,mléko 02 .06. 2020 polévka Slepičí se zavářkou oběd 1 Čufty v rajské omáčce(dospělí- plněný paprikový lusk)houskový knedlík oběd 2 oběd 2 svačina Pomazánka zeleninová,banketka,sirup přesnídáv. Chléb s medovým máslem,mléko 03 .06. 2020 polévka Frankfurtská oběd 1 Smažený květák s bramborem,červená řepa oběd 2 oběd 2 svačina Corny rohlík,uzený plátkový sýr,nesquic,ovoce přesnídáv. Pomazánka z tresčích jater,chléb,čaj 04 .06. 2020 polévka Hovězí vývar s kapáním oběd 1 Asijská směs s dušenou rýží oběd 2 oběd 2 svačina Přesnídávka přesnídáv. Slunečnicový chléb s ramou,vejce vařené,mléko 05 .06. 2020 polévka Polévka selská oběd 1 Krupicová kaše s kakaem a cukrem oběd 2 Vepřové maso v mrkvi s bramborem svačina Pomazánka z kuřecího masa,houska,čaj,rajčátko přesnídáv. přesnídávka 08 .06. 2020 polévka Česnečka s opečeným chlebem oběd 1 Hrachová kaše s párkem,okurka oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 09 .06. 2020 polévka Polévka vývar s abecedou oběd 1 Rozlítaný ptáček s dušenou rýží oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 10 .06. 2020 polévka Polévka fazolová oběd 1 Vepřová pečeně s bramborem,kompot oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 11 .06. 2020 polévka Polévka z jarní zeleniny oběd 1 Krůtí guláš s těstovinou oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 12 .06. 2020 polévka Polévka špenátová s vejci oběd 1 Sekaná pečeně s bramborovou kaší,mrkvový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 15 .06. 2020 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 16 .06. 2020 polévka oběd 1 oběd 1 oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce