Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. Sýrový rohlík,ochucené mléko 12 .12. 2019 polévka Polévka slepičí s rýží oběd 1 Bolońské špagety sypané sýrem oběd 2 oběd 2 svačina Pomazánka cizrnová,chléb,džusík,okurka přesnídáv. Cornová veka s máslem,mrkvička,bílá káva 13 .12. 2019 polévka Polévka frankfurtská oběd 1 Krupicová kaše s kakaem a skořicí oběd 2 Vepřové žebírko na žampionech s dušenou rýží svačina Šunková pěna,chléb,čaj,jablíčko přesnídáv. přesnídávka 16 .12. 2019 polévka Polévka kedlubnová oběd 1 Kuřecí stripsy s bramborovou kaší,mrkvový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 17 .12. 2019 polévka Polévka hovězí vývar,kroupy oběd 1 Znojemská hovězí pečeně s dušenou rýží banán oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 18 .12. 2019 polévka Polévka špenátová s vejcem oběd 1 Čočka s vejcem,kyselá okurka oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 19 .12. 2019 polévka Polévka česnečka s opečeným chlebem oběd 1 Hovězí guláš s těstovinou termix oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 20 .12. 2019 polévka Polévka kuřecí se zavářkou oběd 1 Sekaná pečeně s bramborem,zeleninová obloha oběd 2 oběd 2 svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce