Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
30 .09. 2022 polévka Selská oběd 1 Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem oběd 2 Kuřecí nudličky na zázvoru a kapiích s divokou rýží 03 .10. 2022 polévka Krkonošská bramboračka oběd 1 Krůtí prsa na paprice s těstovinou oběd 2 X 04 .10. 2022 polévka Hovězí vývar s nudlemi oběd 1 Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem, špenát oběd 2 X 05 .10. 2022 polévka Rybí s houskou oběd 1 Kuskusito s králičím a vepřovým masíčkem, okurkový salát oběd 2 Medailonky z vepřové panenky s hlívou ústřičnou, rýže 06 .10. 2022 polévka Slepičí vývar s kapáním oběd 1 Kuřecí stehno po zahradnicku s bramborem, ovoce oběd 2 X 07 .10. 2022 polévka Květáková s brokolicí oběd 1 Fazolový kotlík s hovězím masem, chléb oběd 2 Francouzské brambory, rajčatový salát 10 .10. 2022 polévka Kulajda oběd 1 Karbanátek s bramborovou kaší, mrkvový salát oběd 2 Cizrnový salát s tuňákem a rukolou, lupicorn 11 .10. 2022 polévka Slepičí s těstovinovou rýží oběd 1 Segedínský guláš s houskovým knedlíkem, ovoce oběd 2 X 12 .10. 2022 polévka Gulášová polévka oběd 1 Bramborové šišky s mákem oběd 2 Tatranský kotlet s bramborem 13 .10. 2022 polévka Hovězí vývar s játrovou rýží oběd 1 Hovězí maso s dušenou mrkvičkou, brambory oběd 2 Zapečené penné se šunkou a třemi druhy sýra 14 .10. 2022 polévka Hrachová s opečenou houskou oběd 1 Kuřecí směs s ananasem, dušená rýže, jogurt oběd 2 X

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce