Masarykova ZŠ a MŠ BRODCE
Masarykova ZŠ a MŠ
přesnídáv. přesnídávka 14 .10. 2019 polévka Polévka skotská oběd 1 Krůtí prsa na paprice s houskovým knedlíkem ovoce oběd 2 Špenátové špecle se šunkou a nivou,rajčátko ovoce svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 15 .10. 2019 polévka Polévka zeleninová oběd 1 Pštrosí vejce s bramborem,červená řepa oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 16 .10. 2019 polévka Polévka hovězí vývar s tarhonou oběd 1 Hovězí přírodní pečeně s hráškovou rýží oběd 2 Halušky se slaninou a kysaným zelím svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 17 .10. 2019 polévka Polévka rajská s rýží oběd 1 Králík na másle s bramborovou kaší,zeleninový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 18 .10. 2019 polévka Polévka kulajda oběd 1 Vepřový guláš s fazolemi,chléb pomeranč oběd 2 Pestrý salát s cizrnou,celozrnná banketka(bezmasé) pomeranč svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 21 .10. 2019 polévka Polévka špenátová s vejci oběd 1 Obalované rybí prsty exclusiv s bramborem,okurkový salát oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 22 .10. 2019 polévka Polévka hovězí vývar s droždovou rýží oběd 1 Hovězí maso po námořnicku s těstovinou,banán oběd 2 Kuskus s krůtím masem na kari a zelenině svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 23 .10. 2019 polévka Polévka slepičí s vločkami oběd 1 Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem,zelí oběd 2 oběd 2 svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 24 .10. 2019 polévka Polévka selská oběd 1 Špagety s kečupem,sypané sýrem (bezmasé) smetanový jogurt oběd 2 Žemlovka s jablky smetanový jogurt svačina svačina přesnídáv. přesnídávka 25 .10. 2019 polévka Polévka luštěninová oběd 1 Kuřecí maso po valticku s dušenou rýží oběd 2 Kovářské kotlety s bramborovou kaší svačina svačina

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám.

Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Projekty
zs brodce zs brodce zs brodce